Výuková videa

Videa vznikla jako součást projektu Strategie AV 21 ve spolupráci s Archeologickým ústavem AV ČR ve Výzkumném centru Dvory a rezidence na Oddělení dějin středověku Historického ústavu Akademie věd ČR.

1. Kuchyně a vaření (nejen) ve středověku

O vaření ve středověku panují různé představy spojené hlavně s masem a vínem. Jak skutečně strava vypadala, v čem se lišily či shodovaly pokrmy urozených a prostých lidí, se můžete dozvědět ve videu z edice #shortDocu. Podíváme se do různých typů obydlí a odhalíme možnosti a technologie vaření.

2. Pečení chleba (nejen) ve středověku

Jak se v minulosti pekl chléb a co vše tomu předcházelo, nebývají zpravidla otázky, které patří do výuky dějepisu, a rovněž se neřadí ani k tématům, jež primárně s historií spojujeme. Ve videu z edice #shortDocu si proto ukážeme, že do historie patřily i nejobyčejnější věci, úkony a že byly pro život předků nezbytné.

3. Středověké textilní techniky

Jak vzniká tkanina? Jaké typy tkalcovských stavů byly v minulosti používány a jak se na nich pracovalo? Co patřilo do vybavení krejčovské dílny? Odpovědi na tyto otázky se můžete dozvědět ve videu z edice #shortDocu.

4. Textilní vlákna používaná (nejen) ve středověku

Jakým způsobem se archeologové a historici dozvídají informace o textilní výrobě v minulosti? Jaké textilní materiály byly používány a jak se vyráběly nitě? Barvily se tkaniny již v období středověku? Odpovědi na tyto otázky se můžete dozvědět ve videu z edice #shortDocu.